فشار بر دانشجویان ستاره دار برای اعتراقات ساختگی

 

کميته گزارشگران حقوق بشر: بر اساس اخبار رسیده، دانشجویان ستاره دار عضو شورای دفاع از حق تحصیل که طی روزهای پس از اعلام نتایج دوره دهم انتخابات ریاست جمهوری بازداشت شده اند، برای شرکت در مصاحبه ها و اعترافات نمایشی تحت فشار روانی و جسمی هستند.پیش از این در جریان این انتخابات، در حالی که بنا بر اظهارات مصطفی معین، وزیر علوم دولت اصلاحات، در دولت نهم بیش از هزار دانشجوی ستاره دار از ادامه تحصیل محروم شده اند محمود احمدی نژاد در یکی از مناظرات انتخاباتی خود وجود دانشجوی محروم از حق تحصیل را منکر شد. هم زمان با این اظهارات، سازمان سنجش آموزش کشور نیز در اطلاعیه ای به مساله دانشجویان ستاره دار اشاره نمود و با برشمردن تعداد آنان در سال های 78 تا 85، بیان کرد: « درج علامت ستاره يا كد گزينش در كنار اسامي در ليست ارسالي به دانشگاهها يك روال جاري بوده است...علامت ستاره يا كد گزينش به اين معني بوده است كه، داوطلبان داراي سوابق انضباطي و يا نقص پرونده در هنگام ثبت نام در دانشگاه محل قبولي مي‌بايست نسبت به تكميل مدارك و يا رفع شبهات موجود اقدام مي‌كردند.همچنين براي آگاهي عموم مردم به اطلاع مي رساند كه در سال 1385 به روش سالهاي قبل اين عمل اتفاق افتاد كه با دستور وزير علوم همه افراد كه علامت ستاره در كنار نام آنها درج شده بود بدون هيچ قيد و شرطي وارد دانشگاه شدند و براي سال هاي بعد اين روش بطور كلي كنار گذاشته شده است».


در پی این اطلاعیه، شورای دفاع از حق تحصیل، به عنوان مجموعه ای متشکل از همه ی دانشجویان محروم از تحصیل، با صدور اطلاعیه ای از سازمان سنجش آموزش کشور خواست تا به سوالاتی مبنی بر آمار محرومین از تحصیل در دولت نهم پاسخ دهد که به واسطه سکوت این نهاد مسوول، شورای مزبور، گزارشی از آخرین وضعیت محرومین از تحصیل تهیه نموده و برای شفاف سازی افکار عمومی و رسانه ها منتشر ساخت.


همچنین روز شنبه 16 خرداد 88، جمعی از دانشجویان محروم از تحصیل اعم از ستاره دار، تعلیقی و اخراجی، در اعتراض به سخنان محمود احمدی نژاد، با در دست داشتن پلاکارد و نسب نمادین سه ستاره بر سینه خود در برابر وزارت علوم تجمع کردند. پس از آن، روز یک شنبه 17 خرداد ماه نیز تجمع دیگری توسط این دانشجویان در برابر ساختمان صدا و سیما برگزار شد. این دانشجویان، از ساعت 4 بعد از ظهر، با گردهمایی در برابر این ساختمان و اعتراض نسبت به سخنان محمود احمدی نژاد مبنی برعدم وجود " دانشجوی ستاره دار"، خواهان زمانی برای پاسخگویی به اظهارات رئیس جمهوری از سیمای ملی شدند. سپس با راهپیمایی به سمت میدان ونک، و توزیع برگه هایی حاوی اسامی 56 دانشجوی ستاره دار در دولت نهم، به گفت و گو با مردم و مطلع نمودن آنان نسبت به وضعیت خود پرداختند.

در همین ارتباط، کمیته گزارشگران حقوق بشر، ضمن حمایت از دانشجویان ستاره دار و لزوم برخورداری آن ها از حق ابتدایی تحصیل، نگرانی خود را نسبت به روند بازجویی ها و اعمال فشارهای روانی و جسمی بر دانشجویان برای اقدام به اعتراف های ساختگی ابراز نموده و بر اساس موازین حقوق بشری چنین اقرارهایی را فاقد ارزش قانونی می داند.